okt 132015
 

Op 7 oktober 2015 ontving een innovatief bouwproduct van Nederlandse makelij het internationaal erkende passiefhuiscertificaat: de Hectar funderingsvloer. Dit certificaat is de erkenning van de uitstekende prestaties van de bekisting en accentueert de kracht van deze uitvinding: hoogwaardige energetische kwaliteit in alle details en een doorbaak voor energieneutraal bouwen. De certificering is begeleid door passiefhuisexpert Clarence Rose van Azimut Bouwbureau en overhandigd op de beurs Bouw Compleet in Hardenberg.

20151007-uitreiking-passief-certificaat (6)
Foto: Hectar BV
Overhandiging van het passiefhuis productcertificaat met vlnr: Gerrit Tadema, Christiaan Veenink, Benjamin Krick en Clarence Rose.

De productcertificering van Hectar is relatief nieuw voor Nederlandse bouwproducten. Energieneutraal bouwen staat in ons land nog in de kinderschoenen en de benodigde bouwproducten komen veelal van internationale leveranciers. Maar Nederlandse bedrijven staan niet stil, zo blijkt uit het product dat aannemer Villa Nova Bouw en adviesbureau conStabiel samen ontwikkelden. De aansluiting gevelmetselwerk-fundering zonder thermische bruggen is echt een uitkomst voor energiezuinig bouwen. Zij schakelden Clarence Rose in voor de certificering van Hectar, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De ontwikkelaars van de gepatenteerde bekisting zijn zeer tevreden met het resultaat. Het passiefhuis productcertificaat is een mijlpaal en accentueert de kracht van deze uitvinding: hoogwaardige energetische kwaliteit in alle details.

Foto: Hectar BVHectar randkist
De gecertificeerde funderingsvloer Hectar voorkomt energieverlies en vergemakkelijkt energiezuinig bouwen.

Tot de helft minder energieverlies
‘Toen ik de Hectar bekisting zag dacht ik: ongelooflijk, dit is een doorbraak voor de energieneutrale woningbouw met buitenspouwblad. Het is dé oplossing voor het dilemma tussen krachtsafdracht en thermische isolatie bij de fundering; slim en simpel tegelijk’, aldus Clarence Rose. Voor energiezuinig bouwen is deze funderingsvloer een gat in de markt, stelt zij. Fundering op staal versimpelt het bouwproces, bovendien draagt de bodem als warmtebuffer bij aan de energiebalans van het gebouw. ‘Afhankelijk van de isolatie en de bodemgesteldheid, reduceert een staalfundering vergeleken met een geventileerde kruipruimte het energieverlies via de beganegrondvloer tot de helft’, aldus Rose.
Ook Dr. Benjamin Krick, hoofd afdeling productcertificering bij het toonaangevende Passive House Institute, is erg enthousiast over de Hectar bekisting. Hij kwam het certificaat daarom persoonlijk overhandigen op de Bouw Compleet te Hardenberg waar de firma Hectar de vloerbekisting exposeerde.

Bekisting voor de snelle en slimme bouwer

De prefab verloren EPS-bekistingselementen zijn geschikt voor een constructieve betonnen plaatvloer op staal die tegelijkertijd werkt als fundering. Dit, in zijn soort bijzondere bouwproduct, is gemaakt voor de snelle en slimme bouwer. Het is zeer eenvoudig aan te brengen en bespaart onnodige bouwactiviteit en daarmee kosten. De randisolatie kraagt uit onder de gevel en garandeert daarmee de vorstvrijheid rondom het gebouw. Door deze techniek kan ook de traditionele vorstrand achterwege blijven. De funderingsvloer is pas sinds voorjaar 2015 op de markt, maar er is al veel vraag naar. De gepatenteerde bekisting is ook al verkrijgbaar bij Raab Karcher.

Universeel inzetbaar begane grond-vloersysteem
Bouwen met een kruipruimte is een Nederlandse traditie, maar in het kader van energiezuinig bouwen met goed geïsoleerde vloeren een achterhaalde techniek. De Hectar-bekisting bestaat uit constructief en vochtbestendig EPS. De handzame EPS-elementen worden op staal aangebracht in een ondiepe bouwput zonder vorstrand en kruipruimte. Ze kunnen worden toegepast voor woningbouw tot 3 bouwlagen. Het systeem is geschikt voor alle bouwmethoden van massief tot houtskeletbouw. Bij een minder draagkrachtige bodem kunnen paalfunderingen worden aangebracht. Deze worden rechtstreeks opgenomen in de in het werk gestorte betonnen vloer, een funderingsbalk is overbodig.
Door toepassing van lichtbetonnen nokken op een afstand van 30cm kan op de isolerende Hectar randkist een gemetseld buitenspouwblad worden opgetrokken, geheel zonder thermische bruggen.

Meer info:
Hectar funderingsvloer: www.hectar.nl
Passiefhuisgebouw- en productcertificering: www.azimutbouwbureau.nl en www.passiv.de

okt 132015
 

CPHD_Certifier_ENSinds april 2015 is Azimut Bouwbureau een door het Passive House Institute geaccrediteerde gebouwcertificeerder.
Certificering houdt een grondige kwaliteitscontrole in van ontwerp tot en met oplevering van een passief gebouw of zeer energiezuinige renovatie (EnerPHit). Naast de gewaarborgde energetische kwaliteit en uitstekend binnenklimaat leidt certificering vaak ook tot ongeziene optimalisatiemogelijkheden en daarmee kostenbesparingen.  Certificeren is vooral meedenken. En dat is dé kwaliteit van Azimut Bouwbureau.

jan 162013
 

In samenwerking met Bouwnext ontstaat een fantastisch plan voor 22 woon-zorg-appartementen in Vroomshoop. Het bouwteam van alle betrokken experts zoekt naar intelligente oplossingen en de hoogst haalbare kwaliteit in ontwerp, bouwdetail en straks de uitvoering. Toepassing van Passiefhuistechnologie levert stof tot nadenken en prikkelt de geest. Door ontwerpmanagement in BIM valt alles mooi op zijn plaats. Samenwerken op het scherpst van de snede. Uitvoering is gepland in het najaar 2012.

Vroomshoop

jan 162013
 

Azimut adviseert bij de renovatie van voormalige wateropslag. Ondergronds en omgeven door grote bomen – zo wordt passief echt een uitdaging. Samenwerking met Groen en Schild, Deventer.

jan 162013
 

Azimut adviseert en begeleidt de ontwikkeling van de bouwplannen voor Bijna-Nul-Energie-gebouwen in een Meergeneratie Wooncomplex in de buurt van Nijmegen. Het ontwerp volgens het passiefhuisconcept laat alle facetten van bouwconstructie, installatie tot en met gebruik op een intelligente wijze samenkomen tot comfortabele leefruimte zonder energieverspilling en daarmee zeer lage gebruikskosten. Het toepassen van duurzame bouwmaterialen zoals dampopen houtskeletbouwgevels met vlaswol-isolatie komt ook direct de binnenluchtkwaliteit ten goede.Van het terrein afkomstig hout en snoeiafval dient voor het stoken van een centrale houtsnipperkachel voor het gehele ensemble.  Dit, in combinatie met zonnecollectoren en zonnepanelen, maakt deze miniwijk bijna energieneutraal.
poster-van-initiatief-naar-passief

dec 242012
 
Clarence voor de klas

2012: De eerste Driedaagse Passiefhuis Cursus uit de koker van Bouwnext vond plaats in het voorjaar 2012. Vuurproef voor de docenten Carl-Peter Goossen en Clarence Rose met 25 tevreden cursisten en een rijk programma aangevuld door vijf Passiefexperts van buitenaf. Met als toetje een excursie naar drie Passiefhuis-projecten na de 2,5 dagen theorie het Passiefhuisprincipe voor iedereen tastbaar werd.

Clarence voor de klas

Clarence voor de klas

feb 242012
 

In samenwerking met Bouwnext ontstaat een fantastisch plan voor 22 woon-zorg-appartementen in Vroomshoop. Het bouwteam van alle betrokken experts zoekt naar intelligente oplossingen en de hoogst haalbare kwaliteit in ontwerp, bouwdetail en straks de uitvoering. Toepassing van Passiefhuistechnologie levert stof tot nadenken en prikkelt de geest. Door ontwerpmanagement in BIM valt alles mooi op zijn plaats. Samenwerken op het scherpst van de snede. Uitvoering is geplant in het najaar 2012.